Hódmezővásárhely és környéke, az egykori végtelen határú, mezőváros nemcsak a múltban, de a jelenben is nevezetes népművészeti hagyományairól. A XIX. sz. végén az alföldi fazekasság fellegvárában Hódmezővásárhelyen dolgozott a legtöbb fazekas.

Ambrus Sándor fazekasmester vagyok, az 1960 és '70-es években végigjártam a fazekasság minden lépcsőfokát. Dolgoztam az Agyagipari Szövetkezetben, a Majolikagyárban. Következő szakmai állomásom Budapest volt, itt iparművészeknél vállaltam munkát.
1989-ben alakítottam ki saját műhelyemet és azóta önálló vállalkozóként dolgozom.
A XIX. század népi kerámia formái és díszítménykincseiből alakitottam ki egyéni stílusomat.
Munkáim a fehér alapon kobaltkék mázat használó csúcsi mesterek hagyományos forma és színvilágát őrzik. Különösen említésre méltók a bordástálak, vagy formás tálak melyek a XIX. század utolsó harmadában a csúcsi mesterek jellegzetes edényformái voltak.
Sok kísérletet végzek mázakkal és festékekkel. Zöldmázas könyvbutellák, tintatartók, hordósorok, csörőgés tálak, kulacsok, stb. a legkorábbi kerámiák világát idézik, melyek áttört, rátétes, karcolt díszítésükkel a maguk korában is reprezentációt szolgáltak.
Hódmezővásárhely központjában lévő családi házamban alakítottam ki 60 m2-es kiállító termemet, melyben saját termékeimből válogatott anyag látható , gyakran vendég kézművesek munkáival is megismerkedhet a látogató.
A látogatóknak tartok bemutató korongozást, emellett megismerkedhetnek a hódmezővásárhelyi fazekasság történetével is. Az érdeklődő látogató korongozhat, festhet, agyagot gyúrhat.

 

 

Ambrus Sándor  Fazekas Népi Iparművész

"Magyar Kézműves Remek" díjas

 

Cím: 6800 Hódmezővásárhely Lánc utca 3.

Telefon: +36 62 233-666 ; +36 70 510-7004

E-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. ; Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. ; Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

Honlap: http://www.belvarosifazekashaz.hu ; http://invitel.hu/fazekashaz/

 
English (United Kingdom)Deutsch (DE-CH-AT)Hungarian (formal)