Hódmezővásárhely

Hódmezővásárhely Magyarország közigazgatásilag legnagyobb kiterjedésű mezővárosa. Hód és Vásárhely egykor különálló falvak, melyek több kisebb falu összeolvadása után mezővárossá fejlődtek a XV. század közepén. 1873-ban Hódmezővásárhely önálló törvényhatósági jogú várossá emelkedett.

Az egykor végtelen határú mezőváros nemcsak a múltban, de a jelenben is nevezetes népművészeti hagyományairól. A XIX. század végén az alföldi fazekasság fellegvárában, Hódmezővásárhelyen dolgozott a legtöbb fazekas.

E múltnak képviselője Ambrus Sándor, aki az 1660-70-es években végigjárta a fazekasság minden lépcsőfokát. 1989-ben alakította ki saját műhelyét és azóta önálló vállalkozóként dolgozik. A XIX. század népi kerámia formái és díszitménykincseiből alakította ki egyéni stílusát, munkásságát vendégfogadással teljesítette ki, létrehozva a Belvárosi Fazekasházat.

Ambrus Sándor fazekas, népi iparművész fazekasházának főépületében és pincéjében kiállítóterem található állandó kiállítással, ahol saját egyedi és zsűrizett alkotásai tekinthetőek meg, míg a műhelyben a különböző technológiai folyamatok végigkísérhetőek és akár ki is próbálhatók. A látogatás során a vendégek parkosított, teraszos udvaron nyerhetnek felfrissülést.

Belvárosi Fazekasház:

- ajándékvásárlás

Elérhetőség:

Cím: 6800 Hódmezővásárhely, Lánc u. 3.
Telefon: 36-62/233-666 ,+36 70/510-7004
Web: www.belvarosifazekashaz.hu , www.invitel.hu/fazekashaz
E-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. ; Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. ; Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

Nyitvatartás:

Hétfő-péntek: 10.00-18.00
Szombat 10.00-14.00
valamint megbeszélés alapján

"Vásárhelyi Ízök"

Hódmezővásárhely speciális ízeit, ételeit kínálja Bónus István vállalkozó éttermeiben

Ajánlata:

Töpörtős pogácsa

Leves
"Kötött Táska" (Táskaleves)
(dinsztelt hagymával, borssal töltött táskák suhantott, zöldséges, húsos csonttal főtt levesbe főzve)

Főétel

Ludaskása
(libaaprólékból, jó zöldséges erőlevest főzünk, abban rizst fakadoztatunk , kása sűrűségűre hagyjuk)

Savanyúság
Vizes Uborka

Desszert
Barátfüle szilvalekvárral töltve

Vendégváró apperitiff
Mézes-ágyas pálinka


Bónus István
Egyéni vállalkozó
Mobil: +36 (20) 923-1769
E-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

Bagolyvár étterem

6800 Hódmezővásárhely, Kaszap u. 27.
(belváros 47-es út)
Tel./fax: 62-245-726
Bandula Kisvendéglő
6800 Hódmezővásárhely, Pálffy u. 2.
Tel./fax: 62-244-234, 62-249-497
Fekete Sas
6800 Hódmezővásárhely, Kossuth tér 3.
Iroda
6800 Hódmezővásárhely, Pálffy u. 2.
Tel./fax. 62-236-911,62-249-498

Sóshalmi Borászat

Pincelátogatás, borkostolás:

1. Négy fajta bor kóstolása - pincelátogatással 600 Ft/fő
2. Hat fajta bor kóstolása - borkorcsolyával ( két féle sajt + ásványvíz) + pincelátogatással 1100 Ft/fő
3. Hat fajta bor kóstolása - borkorcsolyával pincelátogatással, ebéd vagy vacsora (egytálétel) Kutasipusztai gulyás + lepény 2500 Ft/fő
4. Hat-tíz fajta bort tudunk bemutatni pincelátogatással, előzetes megbeszélés alapján, ebéd vagy vacsora (egytálétel: gulyásleves, marha-, birka-, setés-, őzpörkölt ) és az ár is.

Csoport: minimum 20 fő, maximun 50 fő

Elérhetőség:
Vásárhelyi Róna Kft.
Nagy Sándor ágazatvezető
6800 Hódmezővásárhely, Rárósi u. 118.
30/9255-318

Algyő

Algyő régi halászfalu és folyami átkelőhely a Tisza ölelésében Szeged és Hódmezővásárhely között félúton. Római katolikus temploma XI. századi alapra épült. Itt született Süli András (1896-1969) naív festő a róla elnevezett utcában. A közelmúltban épült Faluház Galériájában folyamatosan neves művészek kiállítása látható. A Tájházat egy volt kovácsmester polgári házában alakították ki, ahol állandó helytörténeti kiállítás látható, melynek része az eredeti formájában megmaradt műhely és kovács szerszámok is. Algyő halászfalu lévén a férfiak halásszattal , míg a női tagjai szőnyegszövéssel foglalatoskodtak.

A népi kismesterségek közül, a szövés hagyományait folytatja Gálné Nagy Ildikó szőnyegszövő, népi iparművész, aki a környékbeli takácsok mintakincseit feldogozva alakította ki egyéni stílusát.

Az algyői szövöműhelyben hagyományos, kézi technológiával, régi "paraszt"-szövőszéken készülnek a rongyszőnyegek. A műhely egybenkiállytó terem is, ahol megtekinthetők munkái, a vendégek ízelítőt kaphatnak a szövés hagyományairól, s kipróbálhatják kézügyességüket is.

Program:

Gálné Nagy Ildikó szövő népi iparművész szövőműhelye

- belépés és kiállítás megtekintése: díjtalan
- bemutató szövés:
1-5 főig 600 Ft/fő
6-10 főig 400Ft/fő
11 fős vagy nagyobb csoport esetén 200 Ft/fő
- szövés kipróbálása szövőkereten, a látogatók részéről 1000 Ft/fő
a készített termék elvihető
- ajándékvásárlás

Elérhetőség:
6750 Algyő Csángó u. 31.
tel./fax: 36-62/268-239, Mobil: 36-30/473-5309
http://galneildiko.atw.hu
Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

Nyitva tartás:
Nyitvatartás:
Hétfő-péntek: 10.00-18.00
Szombat 10.00-14.00
Előzetes időpont egyeztetés szükséges.

"Gyevi ízek"

Eredeti, autentikus szegedi halételek széles választékával és udvarias, gyors kiszolgálással várja a vendégeket az Algyői Halászcsárda.

A csárda a 47-es fő közlekedési út mellett, két Megyei Jogú Város, Szeged és Hódmezővásárhely között található, mindkét várostól nagyjából 10 km-es távolságra, az algyői Tisza-híd szegedi lábánál. Az épület maga már a két világháború között is halászcsárdaként üzemelt.

A jelnlegi vezetője, Barta László csárdagazda 15 éve üzemelteti a messze földön híres éttermet. Messze földön, hisz Szegedtől Debrecenig sokfelől érkeznek visszatérő vendégei, akik nem tudják elfelejteni a kitűnő algyői halászlé ízét.

A hagyományos tiszai halételek a csárda vezető ízei. A filézett pontyhalászlé, a vendéglő "zászlóshajója", de főznek vegyes, korhely és harcsahallét is. Slágerételeik a filézett pontypaprikás túrós csuszával, a fokhagymás "szögedi" sült hal és haltepertő. Az étlapon található ezen kívül harcsából, süllőből, kecsegéből és pisztrángból készült étel is.

Barta László figyelmes ember, így gondol azokra is, akik nem szeretik a halat, ezért sertésből, borjúból, bélszínből, libamájból, pulykamellből készülő fogásokat is, de a vegetáriánusok sem maradnak éhesen Algyőn.

Vállalják családi és vállalati rendezvények lebonyolítását 80 főig.

Nyitvatartás Minden nap: 10.00-22.00

Elérhetőség: 6750 Algyő, Vásárhelyi u. 53.
Tel.36-62/267-020,267-383
Http://algyoihalaszcsarda.hu
Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

Séta négykeréken-négylábon

Algyői Lovasklub

A Lovasklub feladatának tartja az ősi magyar lovas-kúltura ápolását.

Programjukban lovas-rendezvények, ugró- és fogathajtó versenyek, lovastáborok szervezése, kocsikáztatás, lovagoltatás, a lovak tartásának bemutatása, szerepl.

Program:

Lovaskocsikázás pónifogatokkal, Algyő nevezetességeinek bemutatása.


Igény szerint lovaglási lehetőség is biztosított.

Elérhetőség:
Bakos István
6750 Algyő, Bíró u. 8/B.
Tel.: 36-30/223 -0017

Népzene

A népzenét kedvelő érdeklődők számára az algyői szövöműhely és a hódmezővásárhelyi Belvárosi Fazekasház igény alapján a térségre jellmző népi hangszerrel citerajátékot és éneket biztosít.


A Turisztikában résztvevő magánvállalkozók, így érdeklődés esetén külön-külön történő megbeszélés, egyeztetés szükséges.


A népi kismesterségek, szálláshelyek és ízek települései a Dél-alföldön, Csongrád megyében helyezkednek el, a megyeszékhely Szeged egyetemi város közelében.

Az anyagot összeálította:
Ambrus Katona Erika
Belvárosi Fazekasház
6800 Hódmezővásárhely, Lánc u. 3.

 
English (United Kingdom)Deutsch (DE-CH-AT)Hungarian (formal)